Tytuł: Sirocco
Tytuł oryginału: Sirocco
Autor: Sabrina Ghayour
Wydawnictwo: Insignis
Liczba stron: 240
Data wydania: 29 marca 2017
Cena katalogowa: 69,99 zł
Coraz
częściej sięgam po książki kulinarne, zaczynając od tych, które najbardziej
intrygują swoimi okładkami i jakością wydania. Mimo że jestem kulinarnym
laikiem – chociaż potrafię nie przypalić wody na herbatę i nie rozgotować ryżu –
lubię poszukiwać w takich książkach nowych smaków i inspiracji. Nie zawsze
decyduję się na wykorzystywanie oryginalnego przepisu znalezionego w książce,
ale zdarza mi się wykorzystywać jego elementy w bardziej codziennych potrawach –
w tych, w których już się sprawdziłam. Smaki bliskiego wschodu są mi kompletnie
obce, a założenia tej kuchni znam jedynie w teorii. Zawsze podchodziłam do dań
z bardzo orientalnych i wyrazistych, dzięki wykorzystanym przyprawom, jak pies
do jeża.
Książka Sabriny
Ghayour nie jest zbiorem przepisów kropka w kropkę zabranych z kuchni orientalnej,
żadna potrawa nie jest autentyczna. Zawiera ona przeinaczone przepisy samej
autorki, która w swojej kuchni zdecydowała się na wykorzystanie bardziej
wyrazistych elementów zapożyczonych właśnie z kuchni bliskiego wschodu. Bazą
jej przepisów są świeże produkty, wykorzystuje też wyraziste przyprawy, a
techniki, na które się decyduje, kojarzone są z kuchnią zachodu. Książka została
podzielona na tematyczne rozdziały ułatwiające czytelnikowi poruszanie się po
przepisach – kilka początkowych wprowadza czytelnika w życie samej autorki, przedstawia
przyprawy, w które warto się zaopatrzyć przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw z nutą orientalną, następnie pojawiają się śniadania, przekąski,
sałatki, dania główne czy wypieki.
Książka
przede wszystkim zwraca na siebie uwagę piękną, orientalną i kolorową okładką,
a wewnątrz znajduje się masa zdjęć przygotowywanych potraw, na których widok
ciężko się nie rozmarzyć i nie zgłodnieć. To wydanie jest niesamowicie
estetyczne i solidne, więc mamy gwarancję, że nie rozpadnie się po pierwszym
czytaniu. Autorka zapewnia, że większość przepisów jest prosta do wykonania,
jednak dla mnie – jako laika – wcale tak nie wyglądają. Jedyne, czego zabrakło
mi w tej książce to właśnie określenie stopnia trudności do każdej potrawy i
podanie orientacyjnego czasu jej wykonania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz