Tytuł: Zdrowe lody
Tytuł oryginału: Icy, Creamy, Healthy, Sweet
Autor: Christine Chitnis
Wydawnictwo: Znak
Liczba stron: 242
Data wydania: 8 maja 2017
Cena katalogowa: 39,90 zł
To estetycznie i porządnie wydana pozycja
z pogranicza książek kulinarnych a poradników. Zawiera 75 przepisów na różnorodne
mrożone przysmaki – od lodów na patyku i lodowych kanapek, przez granity i
slushy, aż po mrożone jogurty i sorbety. Przepisy przede wszystkim inspirują i
zachęcają do eksperymentowania nawet tych, którzy z kuchnią i gotowaniem na co
dzień mają niewiele wspólnego.
We wstępie pojawia się kilka
ważnych wskazówek od autorki. Znajdują się tu wskazówki odnośnie przygotowania
do tworzenia lodowych deserów w domowym zaciszu, zestawienie podstawowych
technik i przyrządów, które mogą okazać się niezbędne do przygotowania
przepisów, ale również wskazówki dotyczące samego mrożenia owoców.
Każda z kategorii przedstawionych w
książce daje ogromne pole do popisu osobom lubiącym eksperymentować kulinarnie.
Przygotowanie lodowych łakoci wydaje się być banalnie łatwe, a książka zawiera
dużą ilość propozycji, które z pewnością nie wyczerpią się za szybko, a
dodatkowo staną się inspiracją do tworzenia własnych owocowo warzywnych
lodowych kompozycji. Wszystkie przedstawione przepisy składają się jedynie ze
zdrowych i przede wszystkim naturalnych składników – desery przygotowywane są
głównie na bazie owoców, warzyw i ziół. W książce pojawia się też kilka
propozycji wegańskich smakołyków – nie zawierających produktów pochodzenia
zwierzęcego.
Ogromną zaletą spisanych w tej
pozycji przepisów jest ich łatwość wykonania – samo przygotowanie produktów nie
powinno zająć więcej niż kilka/kilkanaście minut (w zależności od przepisu), a
najdłuższym procesem jest jednak mrożenie. Czas nie został wyszczególniony przy
przepisach, zapewne przez długi okres oczekiwania na odpowiednie zmrożenie.
Przy każdym przepisie pojawia się zestaw składników potrzebnych do wykonania
danego deseru i kroki, które należy wykonać, aby przygotować desery.
Moimi faworytami są lody z całymi
owocami i bananowe kęski. Zdjęcia przyporządkowane do każdego przepisu
sprawiają, że rośnie apetyt, że te smakołyki ma się ochotę zjeść od razu.
Takie książki pysznie się ogląda, ale wiem, że gdybym ją dostała to pewnie prędko by wylądowała nieruszana na półce...
OdpowiedzUsuń